top of page
  • Yazarın fotoğrafıMeryBlog

KOPENHAG - Müzeler, Saraylar ve Daha Fazlası

Güncelleme tarihi: 17 Şub

Kopenhag’da ciddi anlamda yapılacak çok fazla şey var. Tek bir yazıya nasıl sığdıracağım konusunda biraz endişeli olarak yazmaya başlıyorum.


Öncelikle ‘Kopenhag’a nasıl gidilir, ne yenir, ve ne alınır?’ detaylarını anlattığım gezi notu için buraya tıklayabilirsiniz.

Cristiania Bölgesi gezi notları yakında burada olacak.

Park, meydan ve fotoğraf çekmelik güzel sokaklar için gezi yazım yakında burada olacak.

 

Bence Kopenhag’ın en güzel yeri şurası diyebileceğim bir yer yok, birçok yer var! Hangisini en çok sevdiğimi seçemiyorum. Direkt olarak Kopenhag’ı tüm detayları ile çok sevdiğimi söyleyerek bu çelişkiden kendimi sıyırıyorum.

Biz Kopenhag’da 5 gün geçirdik. Bunun 1 gününü Humlebaek, Helsingör ve Helsingborg için ayırdık. 4 günde çokça gezebilirsiniz tabi. Biz sürekli o müzeden bu müzeye geçmemize, hatta o arada yemek yemeyi bile unutmamıza rağmen hala gidemediğimiz yerler oldu maalesef. Bunun bir sebebi de müzeleri sindire sindire, yavaş ve keyfini çıkartarak gezmemiz. Size de bu şekilde gezmenizi öneririm. Hatta sadece müzeleri değil sokaklarında da bir kaybolmalısınız derim.


Bu yazıda yer veremediğim ve kalbimde yara olarak kalan Tivoli maalesef orada olduğumuz tarihte kapalıydı. Genellikle mart ayı sonu itibariyle açılıyor. Belki açık olduğu tarihlere gidişinizi denk getirip bana orayı siz anlatırsınız diye bu bilgiyi de vermek istedim. Aşağıdaki linkten Tivoli'nin açık olduğu tarihleri kontrol edebilirsiniz. https://www.tivoli.dk/en

Ek olarak, tek tek gezilecek yerlere başlamadan önce vereceğim bilginin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Hemen hemen tüm müzelerde eşyalarınızı koyabileceğiniz dolaplar mevcut. Dolaba para atarak kilitleyip anahtarı alıyor ve çıkışta da paranızı geri alıyorsunuz. Bu sebeple muhakkak cüzdanınızda birkaç kron bozuk para bulundurun.


Nyhavn


Kopenhag’ın turistler için en meşhur yeri Nyhavn çok eski bir liman. Kanalın kenarındaki renkli evler ile birlikte tam bir fotoğraf noktası. Tabi sadece fotoğraf değil buradan kanal turlarına katılabilirsiniz. Renkli binaların altındaki kafe ve restoranlarda oturup biraz mola verebilirsiniz. Sadece gündüz değil akşam da muhakkak Nyhavn’da bir tur atmalısınız. Şahsen her gün muhakkak uğradığımız, görmeden bir gün bile geçiremediğimiz yer olmuştu.


Ny Carlsberg Glyptotek


Burası ile ilgili söyleyeceğim ilk şey en az 2 saatlik bir zamanınızı buraya ayırmanız gerektiği olacak. Bizim çıkmamız 2,5 - 3 saatimizi almıştı. Odalar arasında gezerken kendimizi kaybettik. Bazı odalara birkaç kez tekrar tekrar girdik. Müzenin bahçesi büyüleyici. Burada biraz oturarak dinlenmek oldukça huzurlu olabilir. Bir de bahçede kafe var. Kütüphanesindeki kitaplardan alarak burada kitap bile okuyabilirsiniz.

Danimarkalıların sanata gerçekten çok önem verdiğini ilk burada fark ettik. Okullar resim derslerini müzelerde işleyebiliyorlar. Öğretmenleri eşliğinde müzenin bir odasında heykellerin resimlerini çizen çocuklar görürseniz şaşırmayın.


Christiansborg Sarayı


Şehrin merkezinde bir bölümü hala kraliyet ailesi tarafından kullanılan ve bir bölümü de turistlerin ziyaretine açık olan bir saray. Kraliyet tarafından davetlerin verildiği salonlar da turistlerin ziyaretine açık olan alanlardan. Kraliyete ait olan ve Danimarka tarihini betimleyen birçok eşyayı görebileceksiniz. Ek olarak sarayın asansör ile çıkılabilen ve şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz bir de kulesi var. Biz maalesef kanal turuna yetişmemiz gerektiği için çok sıra olduğundan çıkamamıştık. Ama siz şansınızı deneyin derim.


Amalienborg Sarayı


Kraliyetin bazı üyelerinin hala burada yaşıyor olması sebebiyle tüm bölümleri turist ziyaretlerine açık değil. Burada en çok hoşuma giden şey her gün saat 12:00’de yapılan nöbet değişim merasimi. Hatta Nyhavn’dan itibaren nöbet değişimi için trompet ve davul eşliğinde saraya doğru yürüyen askerler ile saraya yürüyebilirsiniz. Saraya ulaştığınızda da meydanda nöbet değişim merasimini izleyebilirsiniz.


Frederiks Kirke


Amalienborg Sarayı’na çok yakın olan kilisenin kesinlikle büyüleyici bir mimarisi var. Rokoko mimarisi ile inşa edilmiş kilisenin dışı ayrı içi ayrı güzel. Kilisenin içine de bir girip orada turistler için en arkaya yerleştirilmiş sandalyelere oturarak inceleyebilirsiniz.


Copenhagen Contemporary


Merkeze biraz uzak olan bir sanat merkezi. Tasarım ve sanat seviyorsanız ilginize çekebilecek bir yer. Cristiania Bölgesi’ni ziyaret ettikten sonra buraya yakın olan Skt. Annae Gade (Prinsessegade) durağından ‘2A Refshaleoen’ numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Gittiğinizde ‘Acaba yanlış mı geldim? Burası sanayi.’ diye düşünebilirsiniz. Geri dönmeyin haritanın gösterdiği şekilde ilerlemeye devam edin. Ulaştığınızda sizi içerisi oldukça sakin bir yer bekliyor. Dinlenebileceğiniz bir kafesi de var. Dönem dönem sergiler değişiyor. Bu yüzden internetten gördüğünüzden farklı tasarımlar görebilirsiniz. İçeride tasarım yapabileceğiniz veya resim çizebileceğiniz bir oda da var. Çeşit çeşit malzemeleri ve boyaları kullanabilir ve yaptığınız tasarımları merkeze hatıra olarak bırakabilirsiniz. 😊


Botanical Garden


Botanik ilginiz var ise içeride 13binden fazla tür bulunduran bu bahçe hoşunuza gidebilir. Kelebek evi, palmiye bahçesi gibi birçok farklı bölüm ve odalardan oluşuyor. Kışın gidiyorsanız içeri girerken montunuzu çıkarmanızı öneririm çünkü içeride “çok nem var kuzum.” Kışın ortasında kurdeşen dökebilirsiniz.


Hans Cristian Andersen Experience


Andersen masallarını çocukluğumuzda hepimiz okuduk. Şimdi de bu masalların yazıldığı şehri geziyorsunuz. Bu şehri gezerken de Andersen için yapılan bu deneyim müzesine girmelisiniz. Özellikle çocukla birlikte geziyorsanız masalların canlandırma ile birlikte anlatımının yapıldığı bu yer çocukların ilgisini çekebilir. Anlatım maalesef sadece 3 dilde yapılıyor. Ancak yine de ilgilerini çekebileceklerini düşünüyorum.


Ripley’s Believe It tor Not Museum


Hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekebileceğini düşündüğüm eğlenceli bir müze. Adından da anlaşılacağı gibi ister inanın ister inanmayın ama içeride gerçekte yaşanmış olayların anlatıldığı ve insanların sahip olduğu ilginç yetenekleri sizin de deneyimleyeceğiniz bir yer.


Planetaryum


Özellikle eğer çocuklarla birlikte bir gezi planlıyorsanız rotanıza ekleyebilirsiniz. İçeri de uzay ve bilim ile ilgili sergiler, ekranlarda güneş sistemini ve gezegenleri kendiniz hareket ettirip inceleyebileceğiniz etkinlik alanları mevcut. Alacağınız 1 bilet içerisinde gezi dışında bir de film izleme hakkınız oluyor. Detaylı bilgi için aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.


Luisiana Museum Of Modern Art


Kopenahg’ın biraz dışında Humlebaek’te bulunan müzeye tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kopenhag merkez istasyondaki bilet makinalarından direkt bilet alabilirsiniz. Veya Copenhagen Card aldıysanız tren bileti almanıza gerek yok. Kart’ın geçerli olduğu yerler arasında bu tren ve müze de var.Trenden Humlebaek St. durağında indikten sonra müzeye ulaşmak için yaklaşık 15 dk. yürüme mesafesi var. Çok tatlı bir kasabanın içerisinde yürüyüş yapacağınız için bu süre hemen geçecek ve bir de bakmışsınız müzedesiniz.

Müzede dönem dönem farklı sanatçılara ait sergiler yer alıyor. Bir mağazası ve yemekhanesi de mevcut. Müzenin içini gezdikten sonra bahçesine kesinlikle çıkıp dolaşmalı ve uçsuz bucaksız görünen denizi izlemelisiniz. Buraya biraz fazla zaman ayırmanızı öneririm. Danimarkalıların bir resmin önünde bile uzun süre oturarak incelediğini gördüğünüz de siz de aynısını yapmaya başlıyorsunuz.


Kronborg Slot


Humlebaek’e kadar gitmişken tekrar aynı güzergahta Helsingör’e giden trene binip oraya da gitmenizi öneririm. Bir önceki yazımda buradaki yemek yerlerini anlatmıştım. Tekrar şöyle bırakayım 😊

Kronborg Kalesi  William Shakespeare'in Hamlet eserinde Elsinore olarak bilinen yer. Görkemli kaleyi ziyaret ettiğinizde Hamlet’i tasvir eden birçok unsur göreceksiniz. Sadece Hamlet değil burası sizi tam olarak tarihe götürecek diyebilirim sanırım. İçeri girdiğinizde gerek hala tahta olan merdivenler, gerek kokusu, gerek de hala eski ve orijinal dokusuyla bırakılmış birçok unsur sizi tarihte yolculuk yapmış gibi hissettirecek.

 

97 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Lale Kamacı
Lale Kamacı
28 janv.
Noté 5 étoiles sur 5.

Çok güzel anlatılmış şu anda bilet alıp gitmek istedim 😍

J'aime

Daisy Dysa
Daisy Dysa
26 janv.
Noté 5 étoiles sur 5.

daha guzel anlatilamazdi 💐 elinize saglik birlikte gezmek isterim 😊🐞

J'aime
bottom of page