top of page
  • Yazarın fotoğrafıMeryBlog

KOPENHAG – Soğuk Bölgenin Sıcak Şehri

Sıcak şehir derken alttan ısıtması olan bir şehir değil tabi ama sıcacık hissettiren samimi bir şehir. İnsanların güler yüzlü ve yardımsever olduğu, gezilecek görülecek çok fazla güzel yerin olduğu harika bir şehir.

Kopenhag’a gitmeden önce gezip gören hemen hemen herkesin en sevdiği şehirlerden biri olduğunu okudum ve dinledim. Büyük beklentiler ile gittiğim Kopenhag gezisinden dönmek istemiyorum diye ağlayarak döndüm. Ve benim de gezdiğim yerler arasında en sevdiklerimden oldu.

Kopenhag’ı maalesef tek bir yazıda anlatmak imkânsız çünkü her bir detayı aktarmak istiyorum. Bu yazıda ulaşım, konaklama, yeme – içme ve alışveriş konularından bahsedeceğim.


Müzeleri ve yapılacak etkinlikleri anlattığım gezi notlarım yakında burada olacak.

Park, meydan ve fotoğraf çekmelik güzel sokaklar için gezi yazım yakında burada olacak :)


ULAŞIM

Uçak ile yaklaşık 4 saat süren bir uçuşun ardından Kopenhag’a varıyorsunuz ve pasaport kontrolü için sıraya giriyorsunuz.

Bu noktadaki deneyimimizi özellikle aktarmak istiyorum. Gitmeden önce okuduğumuz ve araştırdığımız kadarıyla bu sırada beklerken cidden çok stresliydik. Karşımızda bizi çok fazla sorguya çekecek, suratsız insanlar bekliyorduk. Ancak hiç de bu şekilde olmadı. Bize ne zaman gideceğimizi, ilk kez gelip gelmediğimizi ve nerede kalacağımızı sordular. İlk kez geldiğimizi ve konaklayacağımız yeri duyunca bize otele yakın müzelerden bahsedip tavsiyede bulundular. Arkadaşımla beni benzetip kardeş sandılar. Sohbet ve gülüşmeler eşliğinde çok rahat bir pasaport kontrolünden geçtik. Burada rahat olmanız ve sadece sorulan sorulara rahat bir şekilde cevap vermeniz yeterli olacaktır. Ve sonrasında Kopenhag’a hoş geldiniz 😊



Havaalanından merkeze en rahat tren ile gidilebileceğini düşünüyorum. Havaalanında tabelaları takip ederek trene biniş alanına geldiğinizde sağ tarafta tren bileti alabileceğiniz bir sürü otomat göreceksiniz. Buradan kolayca merkeze giden tren için bilet alabilirsiniz.

Trene binerken tren bileti kontrolü yapılmıyor ancak muhakkak bir biletiniz olsun ve trenden inene kadar biletinizi atmayın. Trenin içinde yolculuk başladıktan sonra bilet kontrolü yapılıyor.

Merkeze geldiniz ve artık geziniz tam olarak başladı. Kopenhag içinde rahatça her yere yürüyerek ulaşım sağlanabileceğini düşünüyorum. Hedefiniz olan yere giderken çok güzel sokaklardan geçebilir veya yeni başka yerlere de denk gelebilirsiniz. Eğer çok yürümekten hoşlanmıyorsanız şehrin içinde metro ve otobüs ile ulaşım sağlamak da çok rahat ve kolay.

Copenhagen Card

Size bu noktada kesinlikle önereceğim şey Copenhagen Card olacak. Hem ulaşım hem de müzeler ve etkinlikler için harika bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Copenhagen Card telefonunuza indirebileceğiniz ve biletlerinizi direkt oradan oluşturabileceğiniz bir uygulama. 1 – 5 gün arasında seçenekleriniz var. Kalacağınız güne göre seçebilirsiniz. Dilerseniz Kopenhag’a varır varmaz havaalanında satın alıp etkinleştirerek oradan itibaren kullanmaya başlayabilirsiniz.

Satın alır almaz kullanmak zorunda değilsiniz. Satın aldıktan sonra aktifleştirmeniz gerekiyor. Ve süreniz aktifleştirdiğiniz gün ve saat itibariyle başlıyor. En güzel yanı da aktifleştirdikten sonra artık internete ihtiyacınız olmaması. İnternetiniz olmasa bile uygulamaya girerek biletlerinizi oluşturup kullanabilirsiniz.

Kartın detayları ve fiyat bilgileri için aşağıdaki siteyi inceleyebilirsiniz.


Ek olarak Copenhagen Card’ı sadece Kopenhag içerisinde değil çevresindeki Helsingör, Hillerod ve Roskilde’ye ulaşımlarda ve buradaki gezilecek yerlerde de kullanabilirsiniz.


KONAKLAMA

Ulaşım ağı rahat bir şehir olduğundan kalacağınız yerin merkezde veya biraz şehrin dışında olması ulaşım konusundan zorluk yaratmayacaktır. Tabi merkeze daha yakın olan konumlarda fiyat farkı var. Otel veya Airbnb tercih edilebilir. Kopenhag’da genellikle Hostel ve kapsül odalarda konaklama konseptleri yaygın. Biz kapsül oda veya hostel tercih etmedik ama gördüğümüz kadarıyla hosteller de çok modern, samimi ve eğlenceli ortamlar vardı. Eğer iletişim kurmaktan ve yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanıyorsanız tercih edilebilir.

Biz sadece bize ait bir odada kalmak istedik. Kaldığımız otel merkezi ve tren istasyonuna çok yakındı. İki kişilik odaya rağmen oldukça küçüktü ama bizim için yeterliydi. İncelemek isterseniz: Wakeup Copenhagen – Bernstorffsgade


YEME – İÇME

Kopenhag hangi yemeği ile meşhur derseniz emin değilim sanırım çok meşhur olduğu belirli bir yiyecek yok. Ancak yemek yemek için çok güzel yerler var.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki biz yemek ücretinden tasarruf etmek adına giderken yanımızda poğaça ve kek götürdük. İlk iki gün kahvaltı ve öğle yemeklerimizi bu öğünlerle geçirdik. Tavsiye edebilirim bir nebze de olsa iyi oluyor. Ancak iki günden fazlasında bozuluyor maalesef.

Eğer özellikle Airbnb veya kahvaltı dahil olmayan bir otelde konaklayacaksanız markette Danimarkalıların kara ekmek dediği hazır ince dilimli ekmeklerden ve yanına da peynir ve tereyağı almanızı önerebilirim. Kesinlikle yediğim en lezzetli tereyağı. Bazı kahvaltılarını bu şekilde yapabilirsiniz. Eğer dışarıda kahvaltı yapmak isterseniz de Nyhavn'da kanal kenarındaki renkli evlerin altında kahvaltı yapabileceğiniz birçok mekan var.


Görsel1: Kara ekmek, tereyağı ve peynir. Görsel 2 - 3: Skipperkroen Restoran (Nyhavn)


Ve tabi ki meşhur birası Carlsberg var. Türkiye’deki Carlsberg biralar ile arasında tat farkı var mı bilmiyorum ama bira sevmeyen biri olarak Carlsberg birayı beğenerek içtim.

 

TorvehallerneKBH



Burasını bir gıda pazarı gibi düşünebilirsiniz. Balık, et, salata, hamur işi, tatlı, içecek, sebze, meyve… Aklınıza gelebilecek her tür yiyeceği bulabileceğiniz samimi ortamı olan bir yer. Bir meydanda iki ayrı kapalı alandan oluşuyor. Dilediğiniz yemeği alıp meydandaki banklarda da yiyebilirsiniz veya yemeğinizi aldığınız yere ait oturma alanlarında da yiyebilirsiniz. İçerisi sıcacık ve kesinlikle çok samimi bir ortam var. İlk girişte yemek kokuları karıştığı için ağır koku geliyor gibi olabilir ama hemen alışıyorsunuz. Alıştıktan sonra çıkmak istemeyebilirsiniz.

Ek olarak açık alanda sebze, meyve ve çiçek tezgahları da bulunuyor.


Street Food Legeplads (Helsingör)



Helsingör’e giderseniz eğer (kesinlikle gitmenizi öneririm) muhakkak buraya uğrayıp yemek yemelisiniz. Farklı ülke ve kültürlere ait yemek çeşitlerinin kapalı büyük bir alanda dükkanlarının bulunduğu ve herkesin ortak alandaki masalarda aldıkları yemekleri yediği sıcacık, samimi bir yer.


Gasoline Grill

Kopenhag’ı araştırırken belki de en çok gördüğünüz yerlerden birisi burası olabilir. Biz de gezi planımızı yaparken sürekli karşımıza çıkması ve instagramda sürekli görmemiz sebebiyle buraya gitmeden dönemezdik. Belki hayatımızda yediğimiz en güzel hamburger değildi ama lezzetliydi. Sanırım hamburgere 10 üzerinden 5 puan verebiliriz. Patates kızartmasını özellikle övebilirim. Ona puanımız 9. 😊 Burada mekânın dışındaki masalarda yemek yerken özellikle hırçın martılara dikkat etmenizi öneririm. Zira insanlardan hiç çekinmiyorlar ve yemeğinizi paylaşmak istiyorlar 😊 



Joe & The Juice

Kopenhag’a gitmeden önce tanıştığımız ve gittiğimizde görüştüğümüz bir ablamız sayesinde keşfettiğimiz bir yer. Tunacado isimli sandviçini (ton balıklı ve avokadolu) kesinlikle denemelisiniz. Keşke Türkiye’de de olsa dediğim bir yer. Hala bazen canım o sandviçten çekiyor.


Frankies Pizza



Şehrin farklı yerlerinde şubelerini göreceksiniz. Eğer sürekli karşınıza çıktığı için “Acaba pizza mı yesem yaa!” diye düşünürseniz ve canınız çekerse girip pizzalarını deneyebilirsiniz. İsimlerini hatırlamıyorum ama yediğim patates dilimli pizza lezzetliydi.


Old English Pub

Akşam vakit geçirilecek canlı ve çeşitli çok fazla yer var. Eğer canlı müzik ve bira eşliğinde sohbet edebileceğiniz sıcak bir ortam arıyorsanız Old English Pub’da vakit geçirmek size iyi gelebilir.


Kafeler

Yorulduğunuzda mola verebileceğiniz güzel kafeler mevcut. Bizim çok fazla bu şekilde molamız olmadığı için özellikle önerebileceğim bir kafe yok. Ancak oturup bir kahve içme fırsatı bulduğumuz Coffee Collective’i önerebilirim. Cam kenarındaki bar taburelerine oturarak caddeyi izlerken kahvelerinizi yudumlayabilirsiniz.


Görsel1: Old English Pub Görsel 2: Coffee Collective


Hot Dog Büfeleri

Özellikle soğuk Kopenhag akşamlarında bir gezinti yapıyorsanız şehrin çeşitli yerlerinde göreceğiniz hot dog büfelerinden çeşitli sıcak sandviçler almak iyi geliyor. Biz Nyhavn’daki Steff Houlberg isimli büfeden bir gece almıştık oldukça lezzetliydi. Herhangi bir büfeden de alabilirsiniz tatlarının farklı olacağını düşünmüyorum 😊


Pancake & Churros

Churros ve pankek yemeyi seviyorsanız farklı çeşitlerde deneyebileceğiniz çok yer var. Biz Nyhavn’da olan Rajissimo adlı mekânda denedik. Hatta burada başka Türklerle de karşılaşıp sohbet etme şansımız oldu 😊 Hamur tatlıları seviyorsanız öneririm.


   Görsel1: Pancake & Churros (Rajissimo) Görsel 2: Sosisli Sandviç (Steff Houlberg)


ALIŞVERİŞ

Kopenhag’da başınızı çevireceğiniz her mağazada zarif ve özel tasarım ürünler göreceğinizi kesinlikle söyleyebilirim. Kopenhag ‘da yaşayan insanlar sanat ve tasarıma oldukça önem veriyorlar ve bunun izlerini her yerde görebiliyorsunuz. Pahalı bir şehir olmasaydı ve bavul sıkıntısı yaşamayacak olsaydım kendimi durduramayabilirdim 😊

Pahalılıktan bahsetmişken gerçekten pahalı bir şehir ama yemek içmek konusunda bu konuda çok zorluk yaşamasak da özellikle hediyelik eşya konusunda bunu kesinlikle hissettik. Ben ille de hediyelik bir şeyler almak istiyorum diyorsanız size şimdi hediyelik olayını çok daha uyguna getirebileceğiniz bir yöntemden bahsedeceğim. “İkinci el mağazalar”


İkinci El Mağazalar

İkinci el mağazalar sözünü ilk okuduğunuzda pek cazip gelmeyebilir. Ancak bu durum Kopenhag’da oldukça yaygın. 10 DKK fiyatta tasarım fincanlar bile bulabilir, Türkiye’deki yakınlarınıza hediye olarak getirebilirsiniz. Bu mağazalarda aklınıza gelebilecek her şeyi bulacaksınızdır. Oyuncaklar, biblolar, kitaplar, çeşitli hediyelik eşyalar v.s. Harita’da Red Cross yazarak bu mağazaları bulabilirsiniz. 😊 Bizim aldığımız ürünlerin fiyatlarından örnek vermek gerekirse: (Bunlar 2023 Mart ayına ait fiyatlar)

Peluş Ayıcık Çeşitleri: 20 DKK

Fincan : 10 DKK

Oyuncak: 15 DKK


Lego

Evet bildiğimiz meşhur Lego’dan bahsediyorum. Genel merkezi Danimarka’da olan Lego mağazasından Kopenhag’da oldukça çok var. Lego yapımına ilgi duyuyorsanız mağazalardan birine uğrayabilirsiniz. Pahalı bir ülke olduğu için Türkiye ile çok fiyat farkı var mı emin değilim ancak tax free ile daha uyguna getirebilirsiniz.


Flying Tiger

Kopenhag’ın en şirin, en güzel mağazası bence. İçerisinde mutfak eşyalarından kırtasiyeye, hediyelik eşyalardan şekerlemelere kadar her şey var. Tasarımları cidden çok tatlı. Hangi dönemde giderseniz o dönemde olan etkinliklere göre tasarım ürünler satılıyor.


Çiçekler

Kopenhag tam bir çiçek şehir. Tüm meydanlarda, alışveriş merkezlerinde ve hatta sokaklarda muhakkak karşınıza çiçekçiler çıkacak. Eğer çiçekleri çok seviyorsanız rengarenk, çeşit çeşit çiçeklerden almamak için zor duruyorsunuz. İnsanlar işten çıkıp evlerine dönerken kendilerine birer buket taze çiçek alıyorlar. Akşam yemeklerinde de bu çiçekleri masalarına koyduklarını öğrendim. Hoş bir kültürleri var.






84 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3 bình luận

Đã xếp hạng 0/5 sao.
Chưa có xếp hạng

Thêm điểm xếp hạng
elsuco_06
20 thg 1
Đã xếp hạng 5/5 sao.

Gitmeden gitmiş kadar oldum çok güzel ve bilgilendirici bir yazı🩷

Thích

Nezaket Gülsüm Koca
Nezaket Gülsüm Koca
19 thg 1
Đã xếp hạng 5/5 sao.

Bayıldımm samimiyetine diğer yazılarını merakla bekliyorumm

Thích

atakulsule
19 thg 1
Đã xếp hạng 5/5 sao.

Müzeler ile ilgili yazınızı heyecanla bekliyorum çok bilgilendirici olmuş teşekkürler ❤️

Thích
bottom of page